clarinete

Clarinet

El clarinet és un instrument musical de la família dels instruments de vent-fusta que consta d'un filtre amb canya simple. Dins de l'orquestra, es troba en la secció del vent-fusta, al costat de la flauta, l'oboé i el fagot.

Tipus de clarinet

  • el sopranino en el meu bemoll (també anomenat requinte i pitu muntanyés a Cantàbria);
  • soprano en do, en si bemoll (el més utilitzat), i en la;
  • alt o contralt (en el meu bemoll);
  • baix en si bemoll; 
  • contrabaix en si bemoll.

A més, hem d’agregar dos tipus de clarinets molt utilitzats durant el classicisme musical (que són justament els utilitzats en la major part de les obres de Mozart):

  • el clarinet di bassetto (afinat en la),
  • el corno di bassetto (afinat en fa).

Parts del clarinet

Parts sobre: filtre, barrilet, cos superior;

parts davall: cos inferior, campana.

Com sona el clarinet?

Artistes reconeguts del clarinet

Origen

El clarinet procedeix d’un instrument molt antic. Hi ha constància que existia en el mig orient (vegeu el Zummarah o el Arghul) i que es fabricaven instruments primitius i pastorals que serien els ancestres del clarinet, fent un tall, per al filtre en un pal de canya o bambú i afegint uns forats més a baix per a canviar les notes. A Europa es va crear un instrument encara molt simple, el chalumeau, que va arribar a ser popular a França en els segles XV i XVI i que constava de 7 forats. Entre finals del segle XVII i començaments del XVIII, el chalumeau va ser modificat perquè una de les claus, fins llavors usada per a afegir notes extres al registre de fonamentals, s’aprofitara com a clau de registre per a produir harmònics a una dotzena (octava+cinquena) per damunt del seu registre fonamental. En aquest moment i d’aquest principi va nàixer el primer clarinet. Aquest desenvolupament se sol atribuir al fabricant d’instruments, l’alemany Johann Christoph Denner. Els originals instruments de Denner tenien poques claus i li faltaven algunes notes entre el registre greu —el chalumeau— i el ‘clarí’, però ell i altres fabricants anaven afegint claus fins a acabar d’emplenar el buit o ‘pas’ entre els dos registres Es va fabricar un instrument per primera vegada amb una extensió cromàtica completa de més de dues octaves i medie l’any 1791, el mateix any en què es va ocupar el primer lloc de professor de clarinet en el Conservatori de París i també en el qual Mozart va escriure el seu celebre concert per a l’instrument.El clarinet clàssic de Mozart típicament tenia huit forats per als dits i cinc claus.

Desitges aprendre a tocar el clarinet?

Accedeix a la nostra oferta educativa